fbpx

Certificari Scrum

Prima dată în rolul de manager? Acum ce urmează?

În primul rând, felicitări pentru progresul tău! 

Ca și manager recent desemnat, există o mulțime de gânduri și emoții care te copleșesc încă de la început. Faptul că tu ai fost ales pentru promovarea ca și manager dovedește loialitatea ta față de companie, însă, în același timp, trecerea de la un simplu angajat la un rol de manager vine cu propriile provocări. 

Iată câteva lucruri de luat în considerare după acceptarea noii poziții.

  1. În primul rând, trebuie să știi că ai parcurs un drum lung până să ajungi aici, iar acesta este un semn că ți-ai făcut bine treaba. Nu lăsa fricile și grijile cu privire la ce vei face să îți ia entuziasmul. Totul poate fi învățat, iar pentru asta ai suficient timp.
     
  2. Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le înțelegi cât mai curând posibil este că acum esti plătit (mai mult decât oricând) pentru a căuta soluții, a comunica eficient, pentru a supraveghea o întreagă echipă și dezvolta strategii. Munca ta de zi cu zi va arăta complet diferit acum. Ca și manager vei avea rapoarte săptămânale, bugete, planificări și altele, însă, în același timp, trebuie să ții cont de un alt task foarte important: a-i ajuta pe alții să-și îndeplinească sarcinile. Sarcina ta ca manager este să obții rezultate de la oamenii pe care îi conduci. Cu atât esti mai eficient ca și manager cu cât fiecare membru al echipei știe clar ce are de făcut și cum.

 

  1. Adoptă o mentalitate de creștere. Managerii cu o gândire în perspectivă înțeleg că munca lor nu înseamnă căutarea pe piață a celor mai buni angajați, ci ei sunt dedicați procesului de dezvoltare al celor pe care îi au deja în echipă. Fii deschis în a oferi coaching de dezvoltare, observă îmbunătățirea performanței angajaților și nu te feri din a oferi feedback negativ dacă este necesar.

 

  1. Ascultă mai mult și vorbeste mai puțin. Dacă crezi că managementul este despre tine, te înșeli! Trebuie să-ți cunoști mai bine subalternii, să înțelegi ce îi motivează, care sunt obiectivele și stilurile lor de lucru, astfel încât să te asiguri că se dedică pe deplin muncii pe care o prestează.

 

Succesul vine în urma unui lung proces de dezvoltare al echipei. Pentru a fi un manager grozav, va trebui să înveți să gândești pe termen lung și să te adaptezi la un nou mod de lucru. Fii răbdător cu tine, continuă să înveți și pune întrebări.

Felicitări pentru marele succes și… să înceapă călătoria!

Scrie-ne în comentarii cum a fost pentru tine tranziția de la angajat la funcția de manager.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *